Ce este asigurarea RCA?
Asigurarea RCA este o asigurare prin care puteți primi despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale (sau chiar decesul) suferite în acel accident produs din vina altcuiva (asigurat). Reciproc, terții beneficiază de acest ajutor dacă accidentul a fost produs din vina dumneavoastră.
Dacă am asigurare CASCO mai am nevoie de RCA?
DA, pentru că asigurarea RCA este diferită de asigurarea CASCO, fiind o asigurare obligatorie și care acordă despăgubiri pentru avariile produse terților de către dumneavoastră, în timp ce CASCO este o asigurare facultativă care acordă despăgubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat.
De unde pot sa cumpăr RCA?
Asigurarea RCA poate fi cumpărată doar de la societăți și brokeri de asigurare autorizați
de ASF (inclusiv online). Vânzarea poliţelor RCA la tarabe, tonete, în maşini vechi sau în pieţe de catre vanzatori volanti a fost interzisă.
Vă recomandăm să consultați baza de date a A.S.F. pentru a verifica autorizația vânzătorului (https://asfromania.ro/emb/ra/).
Cum se stabilește tariful RCA?
Societăţile de asigurare îşi stabilesc propriile tarife de primă RCA, în funcție de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori, cum ar fi: puterea mașinii, vârsta conducătorului auto, localitatea de domiciliu, etc. Prima de asigurare pe care o veți plăti în final depinde și de istoricul dumneavoastră de accidente, potrivit sistemului bonus-malus (B/M), dar și de alte clauze pe care le doriți incluse în contractul RCA (decontarea directă, cursuri de conducere defensivă, etc).
Ce înseamnă tarif de referință?
Tariful de referință este un indicator publicat de ASF care ajuta consumatorul să aiba un reper de pret și să aleagă asigurarea RCA care corespunde nevoilor individuale proprii. Acesta nu este un tarif obligatoriu pentru asiguratori.
Cum verific valabilitatea asigurării RCA?
Asigurătorul are obligația înscrierii contractului RCA în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României si care poate fi consultata în mod gratuit, pentru verificare, pe site-ul ASF: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/cedam
Este valabila asigurarea RCA si in afara Romaniei?
Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe teritoriul României, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, precum și pe teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene
în care nu există birou naţional carte verde. Asigurătorii pot extinde valabilitatea teritorială a asigurării și pentru alte state, iar țările în care asigurarea este valabilă sunt precizate
în contract.
Cui mă adresez după un accident auto?
Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați
asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de contravenție emis de poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Pentru deschiderea dosarului de daună vă puteți adresa oricărei unități teritoriale a
asigurătorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis contractul.
Dacă ați optat pentru clauza de decontare directă, pentru daunele materiale vă puteți adresa și propriului asigurator.
În situația în care ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar
înmatriculat în străinătate, vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din
România (BAAR) pentru asistență.
În situația în care cel vinovat de producerea daunei nu deține o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului sau nu este identificat și accidentul s-a soldat cu vătămări corporale sau deces, vă recomandăm să vă adresați tot BAAR.
In ce conditii se poate utiliza procedura de constatare amiabilă?
Formularul „Constatare amiabilă de accident” se poate folosi doar în cazul accidentelor
de vehicule produse pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube
materiale şi în care au fost implicate doar două vehicule.
Unde îmi pot repara vehiculul în baza RCA?
Păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, cu condiția ca aceasta să fie legal autorizată, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.
Care este termenul legal de plată a unei despăgubiri?
În termen de cel mult 30 de zile de la data la care ați transmis cererea de despăgubire, pentru soluționarea cererii de despăgubire asigurătorul RCA este obligat:
• fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA iar prejudiciul a fost cuantificat;
• fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru
care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
• Dacă în acest interval de 30 de zile asigurătorul RCA nu a notificat respingerea motivată a pretențiilor de despăgubire, acesta este obligat la plata despăgubirii.
Ce pot faca dacă asiguratorul întârzie la plata valorii daunei?
Dacă asigurătorul nu își îndeplinește obligațiile legale de plată sau le îndeplinește defectuos (de exemplu, întârzie achitarea despăgubirii sau micsoreaza nejustificat valoarea acesteia), acesta va fi obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferența neachitată.
Pot solicita ca plata despăgubirii să se facă direct la service-ul auto?
Păgubitul care are dreptul de despăgubire în baza asigurării RCA poate indica orice cont
bancar în care dorește să se efectueze plata despăgubirilor, completând în acest sens cererea de despăgubire.
Ce înseamnă decontarea directă?
Decontarea directă este un serviciu suplimentar prevăzut în contractul RCA (care va fi taxat suplimentar) si în baza căruia în caz de daună provocată din vina unui terț vă puteți adresa propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective. Ulterior, asigurătorul dumneavoastră RCA va recupera de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de accident sumele de bani aferente despăgubirii.
Decontarea directă este un mecanism care sprijină consumatorul, deoarece acesta va avea contact doar cu asigurătorul propriu, cu care este familiarizat și pe care și l-a ales în funcție de calitatea serviciilor prestate.
Ce pot face dacă nu sunt mulțumit de soluționarea dosarului de daună?
În situația în care sunteți nemulțumit de modul de soluționare a dosarului dumneavoastră de daună, vă puteți adresa cu reclamație direct la societatea de asigurare în cauză, precum și la ASF - Direcția Relații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară (online la adresa https://asfromania.ro/consumatori/petitii)
De asemenea vă puteți adresa SAL-Fin (http://www.salfin.ro/) sau instanței de judecată pentru repararea prejudiciului.
Am asigurare RCA la un asigurator aflată în insolvență. Cum mă afectează?
Chiar dacă ati încheiat asigurarea la o societate care a intrat în insolventa, în situația în care se intampla un eveniment din cauza Dvs, dauna va fi achitat de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).
Mai pot obtine reduceri la polita RCA?
Conform normelor ASF in vigoare, reducerile la politele RCA sunt ilegale, iar societățile care incalca aceasta regula, vor fi sancționate cu serveritate. Astfel, niciun Asigurator sau Broker de asigurări din Romania NU poate oferi reduceri sau alte avantaje, asociate cu polița RCA. Orice intermediar care practica reduceri o face ilegal, cu riscuri foarte mari!
Cum pot obtine un o asigurare auto RCA ieftin? Afla aici care sunt elementele care influienteaza pretul asigurarii RCA.